I VY, KTEŘÍ PEČUJETE, MÁTE NÁROK NA POMOC A PODPORU

CHARITA-obalka_brozura_final

„Člověk si uvědomí věci, které není schopení v běhu života vidět. Velice si cením osobní i zpětné vazby. Díky novým informacím a setkání s odborníky získávám nadhled. Pro mě je to možnost posunout se někam dál,“ hodnotí účast v projektu Podpora sdílené péče jedna z pečujících z Nového Hrozenkova. Nabídnout možnost oddechu a odreagování se je hlavním motivem, proč Charita Nový Hrozenkov do projektu Podpora sdílené péče šla. "Z naší praxe dobře víme, že péče o blízkého člověka v domácím prostředí je náročná. Z tohoto důvodu se snažíme rodinné pečující co nejvíce podpořit,“ vysvětluje Danuše Martinková, ředitelka Charity Nový Hrozekov.

V rámci projektu Podpora sdílené péče realizuje Charita Nový Hrozenkov pro veřejnost přednášky o svých službách a možnostech podpory při péči v domácím prostředí. Od října 2017 pořádá vzdělávací kurzy pro rodinné pečující a v neposlední řadě vydala také informační materiály - letáky a brožury, ve kterých se zájemci dočtou, jaké sociální a zdravotní služby je možné na Hornovsacku využít a na co vše mají od státu rodinní pečující nárok. "Letáky budou zaslány do všech domácností. Informační brožury jsou zdarma k dostání na střediscích Charity Nový Hrozenkov, dále v ordinacích lékařů, na obecních úřadech a v kostelích. V elektronické podobě si lze brožuru stáhnout na internetových stránkách Charity Nový Hrozenkov," říká koordinátorka projektu Podpora sdílené péče Veronika Machálková. "Do konce srpna 2018 jsou ještě naplánovány dva jednodenní kurzy. Ten první se bude zabývat slovní agresí a jak ji zvládat a ten druhý pak Kinestetikou v praxi – bude zaměřený na správnou manipulaci s člověkem s pohybovým omezením," přibližuje V. Machálková. Účast na těchto kurzech je pro rodinné pečující zdarma.

„Jsem zvídavý člověk a ráda si rozšiřuju obzory. A pak nabyté vědomosti jsem mohla využít doma při péči o blízkého člověka, ale také při běžné komunikaci," svěřuje se paní Blinková z Halenkova, která se vzdělávání v rámci projektu účastní od samého počátku a nenechá si ujít ani ty následující.

Bližší informace o kurzech ale i o celém projektu Podpora sdílené péče získáte na tel. č. 604 211 679.