"Neskutečný" luhačovický pobyt pro pečující

"Bezvadné, úžasné, skvělé, báječné," tak hodnotí Jana Jurečková z Velkých Karlovic jeden březnový víkend v Luhačovicích. Řeč je o vzdělávacím a oddychovém pobytu pro neformální pečovatele, který zorganizovala Charita Nový Hrozenkov v rámci projektu Podpora sdílené péče. Pro účastníky, tedy osoby, které doma pečují o své blízké, byl pobyt zcela zdarma a během této doby mohli využít i zdarma služeb Charity Nový Hrozenkov, jež zabezpečila péči o jejich blízké. Nabídnout možnost oddechu a odreagování se je hlavním motivem, proč Charita Nový Hrozenkov do projektu Podpora sdílené péče šla.

Na již zmiňovaném setkání v Luhačovicích byly na programu přednášky věnované duchovním potřebám pečujících a umírajících, probíraly se možnosti státní podpory pro pečující rodiny ale třeba také výživa seniorů. Na řadu přišly i praktické rady týkající se kompenzačních pomůcek. Přes nabitý přednáškový program zbyl čas i na zábavu a odpočinek. "Mně se hrozně líbí lidé z charity. Jsou pohodoví, příjemní - prostě dobrý tým. Už to, že pro nás podobnou věc vymysleli a zorganizovali je neskutečné. Opravdu, klobouk dolů. Já z toho dodnes žiju," přiznává J. Jurečková. Jediné, co by trošku celé akci vytkla, je prý hektičnost. "Byl to opravdu nabitý program. Dozvěděli jsme se mnoho nového, předali zkušenosti, sdíleli se. Za mě by to ale mohlo být o malinko pomalejší," směje se žena a dodává: "Víte, on život pečujícího už je sám o sobě hektický. Ale to je opravdu jen můj osobní pocit."