Zajímavý tip na vánoční dárek - věnujte poukaz na zájezd

Také každý rok přemýšlíte, čím obdarovat pod stromeček babičku, dědu a další z rodiny?

NEPŘEHLÉDNĚTE - Vivat Tango!!!

Z důvodu nemoci Jaroslava Svěceného, dochází ke změně v programu adventního charitního koncertu. Nikoliv však k "horšímu". Jsme velice rádi, že se nám podařilo pozvat další hvězdu evropského formátu. Posuďte sami - VIZ. VIDEO

Srdečně zveme na adventní kontert

Koncert se koná 2. prosince 2018 v 15:00 v Kostele Sv.Jana Křtitele v Novém Hrozenkově. Vystoupí Jaroslav Svěcený (housle) a Ladislav Horák (akordeon). Cena vstupenky je 290 Kč.

Dušičkové zamyšlení

Milí přátelé,

v úvodu musím předeslat, že je spousta krásných témat, o kterých by se dalo psát, ale smrt k nim zrovna nepatří. Je to téma, o kterém se běžně nemluví, ale k „dušičkovému času“ patří.

Nabídka zájezdů na listopad a prosinec

Charita Nový Hrozenov pořádá zájezdy pro seniory. Vyberte si z pestré nabídky výletů a prožijte s námi podzim plný barev.

"Domečkový" výlet na Kohútku

V úterý 16. října byl podzimní den jako z knížky Josefa Lady. Sluníčko vykukující zpoza kopců barvilo stromy krásně zlatavou barvou, pomalu rozpouštělo ranní mlhu a rtuť teploměru za oknem posouvalo na příjemnou teplotu.

Tradiční setkání seniorů

Ve středu 10. října proběhlo již tradiční setkání seniorů, které pořádá Charitní pečovatelská služba. Protože se kostel v Halenkově rekonstruoval, konala se mše sv. ve Víceúčelovém charitním domě na Halenkově.

Podzimní zájezd

Hlavním bodem programu naší tradiční podzimní poutě do Olomouce byla mše svatá v katedrále  Svatého Václava.

Charita vyhlašuje sbírku na pomoc obětem tsunami v Indonésii

V pátek 28. září postihlo indonéský ostrov Sulawesi (Celebes) zatím nejsilnější ze série zemětřesení a to o síle 7,4 stupňů Richterovy škály. Následná vlna tsunami si vyžádala stovky lidských životů, celkový počet postižených obyvatel může dosáhnout několika set tisíc, podle některých odhadů až dva miliony. Charita Česká republika proto vyhlašuje finanční sbírku na pomoc obětem a obnovu země.

NOVÁ PORADNA SVATÉ RITY ANEB VELKÉ PŘÁNÍ SE STALO SKUTEČNOSTÍ

Jsme nesmírně rádi, že se s vámi můžeme podělit o velkou novinu. Charita Nový Hrozenkov od 1. 10. 2018 otevírá novou službu  - Poradna sv. Rity – odborné poradenství.

Soutěž o nejlepší štrúdl

…má své vítěze. Letošní „cukrářské“ klání, které je již několik let součástí Dne otevřených dveří v naší Charitě, mělo skutečně velkou odezvu. Do soutěže bylo přihlášeno 24 vzorků jablečných štrúdlů.

Tradiční podzimní pouť

Charita Nový Hrozenkov Vás srdečně zve na tradiční podzimní pouť, která se uskuteční ve středu 26. září 2018. Naším cílem bude tentokrát město Olomouc.

Sběr šatstva

Charita Nový Hrozenkov organizuje SBĚR ŠATSTVA

Kde: Víceúčelový charitní dům v Halenkově

Kdy: 29.10. – 1.11.2018  od 7:00 – 15:30

POZOR ZMĚNA!!!!!

Charita Nový Hrozenkov oznamuje změnu místa Půjčovny zdravotnických a kompenzačních pomůcek.

Od 1. 9. 2018 je sklad půjčovny přemístěn do budovy Hasičského domu v Halenkově č. p. 343.

Na vědomost se dává – velké přání se skutečností stává

Jsme nesmírně rádi, že se s Vámi můžeme podělit o velkou novinu. Charita Nový Hrozenkov od 1. 10. 2018 otevírá novou službu  - Poradna Sv. Rity – odborné poradenství.

Financování domácí péče je neudržitelné. Sestry vstupují do stávkové pohotovosti

Ilustrační snímek Jakub Žák

Finanční zajištění domácí zdravotní péče ze systému veřejného zdravotního pojištění je dlouhodobě nedostatečné. Jednotlivé Charity musí tuto službu dotovat z jiných zdrojů, například z výnosu Tříkrálové sbírky. „Domácí zdravotní péče poskytovaná celostátně Charitou kolabuje. Proto se připojujeme ke stávkové pohotovosti zdravotníků,“ říká Ludmila Kučerová, koordinátorka zdravotních služeb Charity Česká republika.

Snížení dotací státu v sociální oblasti ohrozí životy lidí

Foto: Jakub Žák

145 tisícům, tolika lidem pomohla v loňském roce v naší zemi Charita Česká republika. Jako největší nestátní poskytovatel sociálních a zdravotních služeb v Česku proto považujeme za důležité upozornit v souvislosti s debatou o financování neziskových organizací, že jakékoli snížení dotací v sociální oblasti ohrozí životy lidí. A dodáváme, že dotace je naopak potřeba zvyšovat, protože celá sociální oblast je dlouhodobě podfinancovaná.

VALACHY MAN I S NAŠÍ CHARITOU

Horko jako v peklíčku, ale Jana Horelicova zvládla svou premiéru na Valachy man skvěle. A navíc se díky její výzvě vybralo témeř 7 000 Kč na tepelné čerpadlo. JANI JEŠTĚ JEDNOU DÍKY. VELKÉ DÍKY PATŘÍ TAKÉ VŠEM, KTEŘÍ PŘISPĚLI.

38207461_10212688394312251_4476225713438982144_n38468061_10212688393232224_1335291566956216320_n38457889_10212688394112246_1698085594728497152_n

Svatý Hostýn nás přivítal mlhou a povzbuzením

hosstýn 2hostýn 4

Na výlet na Svatý Hostýn jsme měli jet původně jen minibusem, ale pro velký zájem bylo nutné využít i velké sociální auto. Báli jsme se sice, že se kvůli předpovídanému dešti budou chtít účastníci na poslení chvíli odhlásit, ale nestalo se tak.

Ve středu 18. července po sedmé hodině ranní jsme tedy vyrazili. Cestou jsme se modlili růženec i zpívali mariánské písně. Kupodivu se počasí na chvíli umoudřilo, a tak jsme do baziliky vstupovali bez deště. Mše svaté jsme se zúčastnili společně s poutníky z Kunovic. Po bohoslužbě začalo venku opět pršet, a tak se někteří rychle odebrali zpět do autobusu, jiní si v poutním domě zasedli k horké kávě. A po poledni jsme byli opět, všichni spokojení,  v našem stacionáři na Halenkově.

Dovolte nám představit úžasnou mladou ženu

Jana Hořelicová pochází z Velkých Karlovic, ale již několik let žije v Londýně. Na své rodiště však nezapomněla a dokonce ani na ty, kterým naše organizace pomáhá.

Kam na výlet naším sociálním autobusem v červenci

Vydejte se s námi a naším bezbariérovým autobusem poznávat krásy rozličných míst. Výletů se mohou zúčastnit i lidé hůře se pohybující či vozíčkáři.

Zde přinášíme tipy na výlet v měsíci červenci.

HORSKÁ DUŠEVNÍ OBNOVA

10

V charitní emailové poště se před několika dny objevilo toto sdělení naší pastorační asistentky Marušky Fedorové: Milí kolegové a spolupoutníci, posílám těm, co se úterního výšlapu zúčastnili i těm, kteří se zúčastnit nemohli pár fotek z Tlsté a Ostré... Někteří kolegové si sice dneska zpívali - Něchodím, stále něchodím.., ale NIKDO nelitoval, že se zúčastnil, protože nás čekaly úžasné scenérie, tajemná jeskyně, krásné, dech beroucí výhledy, nádherná květena, všudypřítomní motýli a skvělý duchovní doprovod!!

Řeč je o výšlapu, který zorganizovala pastorační asistentka pod taktovkou P. Dušana Šimaly a P. Petra Dujky pro pracovníky Charity. Neb i oni potřebují „dobíjet baterky“, vždyť syndrom vyhoření v tak náročné profesi, je stále na blízku. Kde jsme byli? Vycházeli jsme z obce Blatnica (500m), což je obec na Slovensku v okrese Martin a zdolali jsme jedny z nejkrásnějších vápencových vrcholů Velké Fatry: Tlstú (1 373m) a Ostrú (1 247m).

„Opravdu jsem si mohla vyčistit hlavu a vypnout. Původně byl program delší ještě o lodě, ale přidali jsme si další vrchol, tak na vodu nedošlo. Otec říkal, že příště bude rychlejší tempo, že si nás vyškolí,“ směje se Katka, jedna z účastnic výšlapu.

HURÁ NA VÝLET!!!

autobus

"Už brzo pojeduuu," směje se paní Maruška a mává papírem v ruce. "Dostala jsem od děcek jako dárek výlet z Charitů a vybrala jsem si Turzovku. Mám ju předplacenů třikráť," chlubí se na oko žena. "Víte, Turzovka je moje srdeční poutní místo. Mám to tam ráda. Vyzpovídám sa tam, naberu vodičku," dodává a schovává dárkový výletní poukaz do kabelky.

Charita Nový Hrozenkov, lépe řečeno její sociální doprava však nemá v nabídce pouze Turzovku. V následujících týdnech jsou plánovány například tyto výlety:

26. června - Poutní výlet do Štípy. Cena zájezdu 250,- Kč

16. července - Luhačovice. Cena zájezdu 300,- Kč

16. srpna - Trenčín, poutní místo Skalka. Cena zájezdu 450,- Kč

Více informací nejen o nejbližších zájezdech, ale také o dárkových výletních poukazech získáte přímo u vedoucí sociální dopravy Lucie Krajčové. Kontaktovat ji můžete na telefonním čísle 734 875 592 nebo na e-mailové adrese: lucie.krajcova@nhrozenkov.charita.cz.

Nová výroční zpráva je na světě...

2017_Výroční zpráva

"Natáčel jsem s prezidenty, předsedy, miliardáři i milionáři, ale jeden z nejsilnějších zážitků za 22 let novinářské praxe mi připravily pracovnice hrozenkovské Charity. Prací náročnou emočně i fyzicky prostě žijí. Bez přikrašlování umí pomoci, vyslechnout, sdílet radosti i trápení. Bylo mi obrovskou ctí se s nimi seznámit, pozorovat a předat tuto jejich schopnost divákům... Reportáže měly velmi silný ohlas. Pozitivní...!"  - Josef Kvasnička, reportér České televize

...píše se také v naší nové výroční zprávě za rok 2017, kterou naleznete na těchto webových stránkách v rubrice "O nás".

KAROLINSKÁ NOC KOSTELŮ I S NAŠÍ CHARITOU

noc kostelů1noc kostelů

Poslední páteční večer v měsíci květnu se rozezněly Karolinkou zvony, aby sezvaly všechny její obyvatele a nejen je, k návštěvě místního kostela Panny Marie Karmelské. Program byl skutečně bohatý a zaměřený na všechny věkové kategorie. Letos poprvé se v programu objevila i Charita Nový Hrozenkov. Dostali jsme totiž milé pozvání, abychom představili naši činnosti, čehož jsme se s radostí ujali a předali všechny důležité informace o naší práci. Opět se tedy rozšířil okruh těch, kteří si pod pojmem Charita představí mnohem více než „jen“ rozvoz obědů… Ví, kam se obrátit o pomoc i radu.

Děkujeme ještě jednou organizátorům za milý večer a možnost být jeho součástí.

Kam na výlet naším sociálním autobusem v červnu

Zde přinášíme tipy na výlet v měsíci červnu.

Čtyři zabijáci našich vztahů...

32855171_1741661139253975_586943762450612224_n

…bylo téma přednášky známého psychiatra, kněze, autora řady knižních bestsellerů Maxe Kašparů, která se uskutečnila 18. května v sále hrozenkovského Lidového domu. Zájem byl veliký, někteří z posluchačů neváhali a přijeli třeba až z jižní Moravy. „Víte, on je kapacita a ví, o čem mluví,“ reaguje žena, jež si v průběhu celé přednášky dělala pečlivě poznámky. „Vztahy mezi lidmi, sami se sebou, s Bohem, to je alfa a omega veškerého našeho konání,“ podotkne a přidá se k zástupu mnoha zájemců o podpis.

SVÁTEK MATEK PLNÝ EMOCÍ, RADOSTI I HUDBY

JOV_473332350095_10209983100047896_6490280352643284992_n

V pátek 11. května to u nás na Charitě vypadalo jako v květinářství. Kam oko pohlédlo, byly kytičky - a to pár stovek. Důvod? Prostý. Den matek. "Jenom v terénu jsme jich rozdali na 200 kusů," říká Iva Prejzková, vedoucí pečovatelské služby. "Bylo to logisticky náročnější, ale zvládli jsme to. Velké poděkování za to patří hlavně našim pečovatelkám."

SKAUTI Z LIDEČKA KONALI DOBRÉ SKUTKY

JOV_4666

Skautské oddíly z celého Česka v období od 20. dubna do 20. května organizují v rámci celostátního projektu Skautský dobrý skutek, desítky místních akcí s přínosem společnosti. Konat dobro se rozhodli i skauti a skautky ze střediska Lidečko, když na 11. května připravili zábavné dopoledne pro klienty halenkovského stacionáře Slunečnice. Nejenže seniory seznámili s aktivitami skautů, ale také si pro ně připravili nejrůznější hry. „V minulých letech jsme se v rámci konáni Dobrého skutku vždy věnovali ochraně přírody. Letos jsme se rozhodli, ž e chceme své životy obohatit o zkušenost se setkáním s klienty stacionáře,“ říká Ludmila Rumánková Mužikovská, jež měla za středisko Lidečko organizaci celé akce na starosti.

Kam v květnu vyrážíme?

štípafloriamalenisko

Když se v Charitě staví májka...

DSCN5050

…a je docela jedno kde – zda v „Domečku“ na Čubově či ve Víceúčelovém charitním domě na Halenkově (viz. fotografie), vždy je o dobrou náladu všech klientů i hostů postaráno!!!

HALENKOV OPĚT FRZEGŮLOVAL

foto od fotografa

Poslední dubnovou neděli se v Halenkově nejen stavěla Májka, o což se s bravurou postaral sbor místních dobrovolných hasičů, ale konal se především 2. ročník Frzegulu – valašské konzumní olympiády o nejlepší frgál - zelé - guláš. Nejedná se o klání čistě labužnické, jeho hlavní misí je spojit obyčejné lidi pro dobrou věc a pomáhat tam, kde je potřeba. A to se bezezbytku podařilo i tento rok. Po frgálech i guláši se jen zaprášilo a ani soutěžní zelí nepřišlo nazmar. Otec celé akce Miro Moravčík z něj ukuchtil výtečný segedínský guláš.

HALENKOVSKÝ FRZEGUL

30826023_10209885321683498_751093910_o

Druhý ročník Halenkovského frzegulu je za dveřmi. Více informací o celé akci získáte na webových stránkách: www.halenkov.cz

Připomeňme si ve fotografiích atmosféru toho loňského...

SETKÁNÍ SENIORŮ TENTOKRÁT V KARLOVICÍCH

Pravidelné setkání seniorů, které pořádá Charita Nový Hrozenkov se tentokrát uskutečnilo ve Velkých Karlovicích.

30550769_10209856724008574_891569178_o

Po mši svaté, kterou sloužil P. František Kantár v kostele Panny Marie Sněžné, se všichni přítomní odebrali do přilehlého pastoračního centra, kde na ně již čekalo připravené bohaté občerstvení a také pan Ludvík Matyščák se svou harmonikou. Stačilo prvních pár tónů písně Chaloupky pod horama, aby se téměř všichni rozezpívali. „Ráda na tato setkání chodím. Je potřeba vyjít z baráku, dyť jinak by člověk za chvilku ani nepromluvil,“ smála se jedna z žen.

Povídání s Maxem Kašparů

plakat2To si přece nemůžeme nechat ujít !!!!!

Více informací na tel. čísle 734 685 464.

NENECHTE SI UJÍT...

POUŤ NA SVATÝ HOSTÝN

úterý 29. května 2018

Cena zájezdu je 250 Kč (i s obědem).

sv. hostýn

Přihlásit se můžete telefonicky na tel. čísle 571 410 087, nebo ve Víceúčelovém charitním domě v Halenkově na tel. čísle 605 779 129.

Autobus bude vyjíždět v 7:45 z Velkých Karlovic - rozc. Soláň a bude zastavovat na autobusových zastávkách po obec Hovězí.

PROMĚNY STÁŘÍ

Napít se čaje, podepsat se, vyjmout kreditní kartu z peněženky…pro zdravého člověka v produktivním věku zautomatizované pohyby, které nás stojí minimální úsilí. Ne však seniory.

IMG_20180405_125509_HDR

Jak se cití lidé v pokročilém věku si mohli vyzkoušet i zaměstnanci Charity Nový Hrozenkov (5. a 12. 4.) díky geronto obleku, který k nám přivezl pan Krhovský ze vzdělávací agentury Seduca. Gerontooblek se skládá z několika částí, které se upínají na jednotlivé části těla a simulují pohybová i smyslová omezení, s nimiž se lidé v pokročiléme věku setkávají – zhoršení sluchu i zraku, menší pohyblivost kloubů či ztuhlá páteř. „Vůbec jsem si nedokázala představit, co znamená zapnout si knoflík u košile,“ komentuje jedna z účastnic. "Byl jsem rád, že jsem to ze sebe sundal a to oblek nesimuluje bolest, to bychom tady asi všichni řvali,“ popisuje své pocity další ze zaměstnanců.

.

Koncert Charity Nový Hrozenkov ke Dni matek

Nová auta

Dva noví "přírůstci" do domácí zdravotní péče a pečovatelské služby Charity Nový Hrozenkov. "I díky těmto vozům budeme moci i nadále garantovat péči bez čekání," říká Lenka Vráželová, vedoucí služeb hrozenkovské charity.

nová auta

"Neskutečný" luhačovický pobyt pro pečující

"Bezvadné, úžasné, skvělé, báječné," tak hodnotí Jana Jurečková z Velkých Karlovic jeden březnový víkend v Luhačovicích. Řeč je o vzdělávacím a oddychovém pobytu pro neformální pečovatele, který zorganizovala Charita Nový Hrozenkov v rámci projektu Podpora sdílené péče. Pro účastníky, tedy osoby, které doma pečují o své blízké, byl pobyt zcela zdarma a během této doby mohli využít i zdarma služeb Charity Nový Hrozenkov, jež zabezpečila péči o jejich blízké. Nabídnout možnost oddechu a odreagování se je hlavním motivem, proč Charita Nový Hrozenkov do projektu Podpora sdílené péče šla.

KAM NA VÝLET NAŠÍM SOCIÁLNÍM AUTOBUSEM V DUBNU?

Pozvání na zájezdy

A kam se v měsíci dubnu vypravíme?

+ Rožnovské pivní lázně, místní čokoládovna a kavárna, Hážovický mlýn - 13. dubna 2018

roznovske-pivni-lazne

+ Poutní kostel Štípa, kostel Tečovice - 19. dubna 2018

štípa

+ Trenčín, Pútnické místo Skalka - 27. dubna 2018

trenčín

Více informací získáte na tel. čísle 734 875 592, zde se na zájezdy můžete také přihlásit.

Těšíme se na spoustu krásných zážitků prožitých s vámi.

Pro zájmce přinášíme i celkový přehled kulturních akcí a tipů na výlet v bližším a širším okolí ZDE

„Gratias“ Miroslavu Kadlubiecovi. Žít znamená přemýšlet, říká oceněný sociální pracovník

Ministerstvo předává ocenění Gratias

Praha, Vsetín - Oceněním Gratias poděkovalo letos poprvé Ministerstvo práce a sociálních věcí vybraným sociálním pracovníkům. Ze 139 nominovaných obdrželi ocenění 4 sociální pracovníci, mezi nimi i Miroslav Kadlubiec z Charity Vsetín. Ten působí v sociálních službách již patnáct let, za tu dobu pomáhal jako pečovatel, poté v psychosociální rehabilitaci, dále lidem bez domova. Nyní působí ve vsetínském Caminu, kde „pomáhá nalézt cestu lidem s duševním onemocněním“...

Postní kasičky odevzdají lidé už tuto neděli. Po Velikonocích začnou pomáhat

Postní almužna 2018

Arcidiecéze olomoucká – Téměř 26 000 postních kasiček si rozebrali před pár týdny věřící v kostelích i Charitách Arcidiecéze olomoucké. Jako každý rok do nich v postní době vkládají příspěvky za to, co si odřekli. Někteří do kasiček vhodí i tip na potřebné, kteří se ocitli v nouzi. Charity pak ve spolupráci s kněžími rozdělí almužnu mezi ty, kteří ji nejvíce potřebují. Věřící postní kasičky vrátí do kostelů o Květné neděli (25. 3.), další po Velikonocích...

POZOR!!! NEPŘEHLÉDNĚTE!!!

Pravidelné setkání seniorů se kvůli vysoké nemocnosti NEKONÁ. Budeme se na všechny těšit v náhradním termínu.

I VY, KTEŘÍ PEČUJETE, MÁTE NÁROK NA POMOC A PODPORU

CHARITA-obalka_brozura_final

„Člověk si uvědomí věci, které není schopení v běhu života vidět. Velice si cením osobní i zpětné vazby. Díky novým informacím a setkání s odborníky získávám nadhled. Pro mě je to možnost posunout se někam dál,“ hodnotí účast v projektu Podpora sdílené péče jedna z pečujících z Nového Hrozenkova. Nabídnout možnost oddechu a odreagování se je hlavním motivem, proč Charita Nový Hrozenkov do projektu Podpora sdílené péče šla. "Z naší praxe dobře víme, že péče o blízkého člověka v domácím prostředí je náročná. Z tohoto důvodu se snažíme rodinné pečující co nejvíce podpořit,“ vysvětluje Danuše Martinková, ředitelka Charity Nový Hrozekov.

Pojeďte s námi přivítat jaro sociálním autobusem

V Trenčíně je krásně. A jeho památky stojí rozhodně za vidění. Náš bezbariérový sociální autobus už se moc těší na pasažéry, kteří se s ním vydají do tohoto malebného města přivítat společně jaro a poznat jeho krásy. Vyjíždíme 20.3., zájemci se mohou přihlásit 734 875 592.

NOVÉ POČTENÍČKO

charitní listy 2-18 výroba c

Další vydání Charitních listů je k "mání"  a dočtete se v něm ne jen o masopustním dovádění, ale třeba také o tom, kdo má nárok na příspěvky na péči...

DÍKY HROCHOVI DO WELNESS

DSCN2003

Rodinné centrum Kaštánek z Valašských Klobouk převzalo v pondělí 26. 2. 2018 z rukou Miroslava Suchana, odpovědného zástupce pro dopravu Charity Nový Hrozenkov, cenu pro vítěze v soutěži o název charitního sociálního autobusu pro sociálně potřebné. Do soutěže, kterou Charita Nový Hrozenkov vyhlásila v loňském roce, se příhlásilo na 220 dětí z celého Horního Vsacka. Porota tedy při posuzování návrhů neměla vůbec snadný úkol. Nakonec se jednomyslně shodla na jménu HROCH, což je zkratka HROzenskovské CHarity, které vymysleli děti z rodinného centra Kaštánek. Za odměnu se mohou kluci a holky z centra těšit na výlet autobusem - Hrochem do Velkých Karlovic, který bude zakončen wellness pobytem v hotelu Horal, který jako sponzorský dar věnovala společnost Valachy.

NENECHTE SI UJÍT...

plakat1

už brzy!

PODAŘILO SE: ZVEDACÍ SYSTÉM JE NA „DOMEČKU“

Je to tak. Tajné přání se stalo skutečností. Stropní zvedací systém byl úspěšně nainstalován v Domě pokojného stáří na Čubově. Usnadní manipulaci a transport klientů do koupelny, umožní snadněji zabezpečit každodenní hygienu, ale také polohování, což má zásadní vliv při prevenci tvorby dekubitů.