Charita Nový Hrozenkov představila veletrh neziskových organizací

V pondělí 8. dubna 2019 se v Novém Hrozenkově konal veletrh neziskových organizací. Nejen dospělým, ale také školákům, se na něm prezentovalo dvanáct subjektů ze sociální oblasti, jež v regionu Hornovsacka poskytují služby seniorům či lidem s hendikepem. Jednalo se o první podobnou akci v historii hrozenkovské charity.

Návštěvníci veletrhu mohli získat přehledné informace o činnosti jednotlivých služeb, které mohou člověku, v případě nečekaných životních situací, pomoci. Školáci si současně mohli zkusit, jak se žije lidem s různým postižením nebo seniorům odkázaným na pomoc druhých. "Bylo to hrozně obtížné vytlačit kamarádku sedící na vozíčku do autobusu, i když bezbariérového. Při vystupování nám už musel pomoci odborně vyškolený asistent. Nezvládla bych to. Je to moc smutné a omezující," popisuje dojmy Anička z hrozenkovské základní školy. Obtížnou pro děti byla také simulace zrakových vad, kdy si musely zavázat oči a s bílou hůlkou se dopravit do určitého místa. Dobrou náladu na veletrh přivezla pětice asistenčních psů. Jejich terapeuté vysvětlovali a názorně předváděli léčebný kontakt psa a člověka. Organizací, které se na veletrhu představily, bylo celkem dvanáct: Naděje Vsetín, Psí pohlazení, Centrum pro dětský sluch Tamtam, Vzdělávací a komunitní centrum Integra, Dětské centrum Zlín, Iskérka, Auxilium, Adorea Dobrovolnické centrum Vsetín, Středisko rané péče Olomouc, Diakonie české církve evangelické, Charita Vsetín a Charita Nový Hrozenkov.

Veletrh neziskových organizací začal v deset hodin dopoledne za přítomnosti starostky městyse Nový Hrozenkov Stanislavy Špruncové, místostarostky města Vsetín Simony Hlaváčové a ředitelky Charity Nový Hrozenkov Danuše Martinkové. V sedmnáct hodin na něj navázala talk show známého lanškrounského děkana Zbigniewa Czendlika. "Děkuji všem organizacím, které se na veletrhu podílely a moc si vážím každého zaměstnance v této oblasti a jeho práce," vyslovila slova uznání místostarostka města Vsetína.