Ježíškovo vnouče v hrozenkovské charitě

Nový Hrozenkov: Díky projektu Českého rozhlasu se našemu klientovi, osmapadesátiletému Jiřímu Střeleckému, podařilo splnit jeho dávný sen. Jako bývalý řidič autobusu si vždy přál navštívit Technické muzeum Tatry v Kopřivnici.

Pan Jiří patří k pravidelným klientům sociální rehabilitace Lávka. Žije sám opuštěný bez rodiny a přátel v horách na Karlovicku. V Lávce nachází tolik potřebný kontakt s lidmi, se kterými si může popovídat a sdílet vše, co je potřeba. Život mu do cesty připravil několik těžkých překážek. Jiří se musel vyrovnat se ztrátou svým nejbližších, vážnou nemocí, a v důsledku různých jiných nástrah přišel o milovanou profesi řidiče autobusu. Nemá ženu ani děti. „Ozval se nám pán od Kyjova, že by chtěl našemu klientovi splnit jeho přání a vzít ho do muzea v Kopřivnici. Nabídl se, že Jiřího odveze i doveze. Byli jsme rádi, že se Jiřímu splní jeho přání a podívá se do kopřivnického muzea,“ vypráví s nadšením pracovnice Lávky Andrea.

Osmapesátiletý Jiří Střelecký z Karlovicka

Koncem ledna se Jiří setkal s Vlastimilem, dárcem z projektu Ježíškových vnoučat. Pochopitelně panovaly před společným setkáním obavy a nervozita. „Musím uznat, že si hned padli do oka a hned si také začali tykat. Po krátkém seznámení nasedli do auta a vyjeli směr Kopřivnice,“ vysvětluje Andrea, která u setkání dvou mužů, kteří se do té doby neviděli, byla.

Jiří s Vlastimilem na návštěvě v technickém muzeu v Kopřivnici

Jiří byl z výletu do technického muzea v Kopřivnici nadšený. Splnilo se mu tím jeho tajné přání, které nebýt Vlastimila, by zřejmě zůstalo nevyslyšeno. Se stejnou horlivostí hodnotil i sympatického čtyřicátníka. „Pan Vlastimil mi pověděl, že chce, abychom se znovu viděli, že to nebylo naše jediné setkání,“ dodává osmapadesátiletý Jiří, kterému možná tato myšlenka vhání energii a chuť do dalších dnů.

14. ledna 2019, Ludmila Brousilová, Charita Nový Hrozenkov