Jiří Helán roztančil publikum a předal květiny k svátku matek

Nový Hrozenkov: Druhou neděli v květnu (tj. 12. května 2019) se v Lidovém domě v Novém Hrozenkově konal koncert ke Dni matek. Vystoupil na něm zpěvák Moravanky Jiří Helán s kapelou.

Počasí, které vládlo druhé květnové neděli, nebylo zrovna vlídné. Od rána pršelo a byla zima. Kdysi se pro to na Valašsku používalo rčení, že „ani psa by ven nevyhnal“. V takový čas je možná lépe být doma v teple. V sále hrozenkovského Lidového domu bylo ale rušno. Vrcholily přípravy na koncert Jiřího Helána. Věnován byl všem maminkám.

S patnáctou hodinou se ve dveřích sálu objevil charismatický muž s úsměvem na tváři. Byl to Jiří Helán. Přivítal se s každým, koho v sále potkal. S elánem začal organizátorům předávat svůj scénář vystoupení. Z původních devadesáti minut koncertu nabídl písně zahrnuté do tříhodinového bloku, poslechovou část, taneční a rozhodl se, že sám bude předávat růže maminkám.

Jiří Helán osobně předával kytičky maminkám

V šestnáct hodin se v sále lehce provoněném květy šeříku sešlo na sedmdesát maminek a babiček s manžely, partnery či v doprovodu kamarádek. Z počátku s prvními tóny skladeb panoval trochu ostych, ale pak se publikum rozjelo. Zpívalo se, tančilo se a vytvořila se asi dvaceti členná skupina aktivních tanečníků. „Já se za sebe úplně stydím, jak jsem se odvázala a tančila,“ říkala při odchodu z koncertu dvaaosmdesátiletá paní z Nového Hrozenkova. A hned dodala: „Mně se to ale tak líbilo. Pozvěte pana Helána znovu“. I ostatní reakce žen byly příjemné. Líbilo se, bylo vidět nadšení a spokojenost….

Velké poděkování patří Radku Zapalačovi za bezplatný pronájem prostor Lidového domu.

15. května 2019, Ludmila Brousilová, Charita Nový Hrozenkov