Masopustní průvod zavítal do stacionáře i Domečku

Nový Hrozenkov, Halenkov: Téměř dvě desítky fašankových masek zavítaly na masopustní úterý (tj. 5. března 2019) mezi klienty hrozenkovského denního stacionáře Slunečnice a halenkovského Domečku. V průvodu nechyběl medvěd, ženich s nevěstou či kapela. Pochovala se basa.

Masopust na Valašsku je známý jako fašank či končiny. Patří k tradičním zvykům, které naši předkové důsledně dodržovali. Na fašanky se všichni těšili, smažily se koblihy a boží milosti, lidé se veselili. Podle zvyku si bylo potřeba zatančit s medvědem, kterého vždy doprovázel medvědář. Často byla součástí průvodu maska ženy s tmavší barvou pleti, která střádala do košíku vajíčka a řezník, kterému se na šavli napichovalo uzené či slanina. Pochůzky fašanek pak zakončilo noční pochování basy jako symbolu marnotratnosti. V některých obcích bylo ještě dovoleno dát si po půlnoci „štamprlku“. Pak už následovala Popeleční středa, která připadá na šestačtyřicátý den před Velikonoční nedělí. Pro křesťany tímto dnem nastalo čtyřicetidenní postní období.

Masopust 1

V hrozenkovské charitě se „fašankovalo“ v denním stacionáři i v domě pokojného staří. Do masopustního průvodu, jenž měl pobavit charitní klienty, se vydala téměř dvacítka masek tradičních i méně obvyklých. Hlavními aktéry byl ženich s nevěstou, medvěd a basa, kterou bylo potřeba jako symbol marnotratnosti pochovat. Tančilo se, bavilo se, k zakousnutí byly domácí masopustní koblížky.

Masopust 3

S půlnocí fašank přechází do Popeleční středy, která je dnem přísného půstu. Na Popeleční středu žehná kněz při bohoslužbě popel připravený z jívových ratolestí požehnaných v předchozím roce při obřadech Květné neděle. Poté uděluje věřícím popelec. Každého označí na čele a řekne přitom „Prach si a v prach se navrátíš“. Začíná čtyřicetidenní období půstu, které je přípravou na nejdůležitější křesťanský svátek, a to Velikonoce.

6. března 2019, Ludmila Brousilová, Charita Nový Hrozenkov