Na Lávce to vonělo bezovým květem

Klienti vyráběli pravý domácí bezový sirup.

Téměř celý týden to na charitní Lávce vonělo. Vůně se nesla nejen místností, ale stačilo jen otevřít dveře, a provoněná byla i vedlejší ordinace lékaře. Za příjemné aroma mohly květy jednoho z nejznámějších léčivých keřů, a to černého bezu." Rozhodly jsme se, že zkusíme s klienty připravit sirup z černého bezu. Má léčivé účinky a je výborný i na osvěžení v horkých dnech.  V rámci procházky jsme nasbírali květy bezu, podle receptu naložili a ve čtvrtek léčivý nápoj scedili a nalili do lahví," vypráví  pracovnice hrozenkovské charity Andrea Ondráčková a Barbora Krutilková.

S nápadem, jak nazdobit obyčejnou láhev od vína a povýšit ji na "originální" charitní, přišla Andrea. "Představu jsem měla, ale do reálné podoby mi s ním pomohl až náš klient třiadvacetiletý František," vysvětluje a už teď přemýšlí, co se na Lávce bude vařit nebo vyrábět příště. "Snažíme se, abychom aktivity s klienty kombinovaly. V úterý většinou chodíme na procházky, do přírody, a ve čtvrtek něco vaříme nebo pečeme," dodává Andrea.

Posláním sociální rehabilitace Lávka je pomáhat uživatelům naučit se trvale žít se svým zdravotním omezením či jinými obtížemi a v praktickém životě překonávat některé nepříznivé dopady omezení a tím zůstat v místě, které si vybrali pro svůj život a v kruhu osob, v rámci kterého svůj život chtějí prožít. Jde tak především o nácvik aktivit směřujících k dosažení lepší samostatnosti a soběstačnosti. Příští aktivitou na Lávce zaměřenou na domácí vaření bude pudink či výroba džemu z jahod.

IMG_20190606_105237IMG_20190606_102527

IMG_20190606_102532