PROMĚNY STÁŘÍ

Napít se čaje, podepsat se, vyjmout kreditní kartu z peněženky…pro zdravého člověka v produktivním věku zautomatizované pohyby, které nás stojí minimální úsilí. Ne však seniory.

IMG_20180405_125509_HDR

Jak se cití lidé v pokročilém věku si mohli vyzkoušet i zaměstnanci Charity Nový Hrozenkov (5. a 12. 4.) díky geronto obleku, který k nám přivezl pan Krhovský ze vzdělávací agentury Seduca. Gerontooblek se skládá z několika částí, které se upínají na jednotlivé části těla a simulují pohybová i smyslová omezení, s nimiž se lidé v pokročiléme věku setkávají – zhoršení sluchu i zraku, menší pohyblivost kloubů či ztuhlá páteř. „Vůbec jsem si nedokázala představit, co znamená zapnout si knoflík u košile,“ komentuje jedna z účastnic. "Byl jsem rád, že jsem to ze sebe sundal a to oblek nesimuluje bolest, to bychom tady asi všichni řvali,“ popisuje své pocity další ze zaměstnanců.

.

Tento speciální oblek byl vyvinut právě proto, abychom se mohli alespoň částečně vžít do prožívání starších lidí a přizpůsobit tomu i metody práce. „Díky této zkušenosti jsem si uvědomila, jak je důležité být trpělivý a dát lidem dostatek času. Pro nás maličkosti jako třeba zapnutí knoflíku, může být pro jiného mistrovský výkon. A pokud jej dokáže člověk sám, i když po delší době, dodá mu to pocit samostatnosti a naplnění,“ dodává další z účastnic. Vedoucí služeb Lenka Vráželová shrnuje svou zkušenost slovy: „Uvědomíš si spoustu věcí, které je možné v naší práci zlepšit, to je opravdu velký přínos. Kurz Proměny stáří a gerontooblek se konal v rámci projektu Podpora sdílené péče, díky tomuto projektu se mohou naši zaměstnanci i neformální pečovatelé těšit ještě na další zajímavé kuzy např. Kinestetika v praxi či Validace podle Naomi Feil.