SVÁTEK MATEK PLNÝ EMOCÍ, RADOSTI I HUDBY

JOV_473332350095_10209983100047896_6490280352643284992_n

V pátek 11. května to u nás na Charitě vypadalo jako v květinářství. Kam oko pohlédlo, byly kytičky - a to pár stovek. Důvod? Prostý. Den matek. "Jenom v terénu jsme jich rozdali na 200 kusů," říká Iva Prejzková, vedoucí pečovatelské služby. "Bylo to logisticky náročnější, ale zvládli jsme to. Velké poděkování za to patří hlavně našim pečovatelkám."

Kytičky však neputovaly jen za našimi klientkami do terénu, ale také do Denního stacionáře Slunečnice na Halenkově a do Domu pokojného stáří v Novém Hrozenkově. A na všech místech mělo jejich předávání jedno společné - spoustu emocí a slziček radosti, vždyť některé z maminek či babiček dostaly kytičku poprvé. "Člověk by nevěřil, co květina dokáže," směje se jedna z pečovatelek a přibližuje svou zkušenost z předání květiny u klientky, s kterou bývá občas "těžké" pořízení. "Najednou byla laskavá, vodu mi nabídla, chtěla si povídat," směje se pracovnice Charity. "Víte, co jim udělalo největší radost? Že si na ně někdo vzpomněl. Někdo na ně myslel a jen tak jim daroval kytičku. To pohladí na duši i srdíčku," uvažuje nahlas další z týmu pečovatelek.

Květiny měly své místo i při druhé akci, kterou Charita Nový Hrozenkov pořádala ke Dni matek. Šlo o koncert slavné Mistříňanky. Při poslední písni věnované právě všem maminkám, dostala každá z přítomných žen v sále opět květinu a slzy tekly proudem. Nutno dodat, že kromě toho nechyběly ani koláčky, bílé vínko a hlavně dobrá nálada.

"Už dlouho jsem neviděla moji babičku tak veselou," říká mladá žena, která seděla hned u prvního stolu. "Víte ona má Alzhaimera ale dnes byla jak vyměněná. Znala slova snad všech písniček. A jak zpívala," říká rozjařeně vnučka. "I žárovky šroubovala," dodává se smíchem a naznačí pohyby rukou. "Táta se zlobil, že dělá ostudu, ale dyť ona byla jenom šťastná, jako už dlouho ne."