Štrúdlování aneb o nejlepší jablečný štrúdl a jak to všechno dopadlo...?

V pondělí 26. 9. 2022 vypukla akce o nejlepší jablečný štrúdl. Ze začátku k nám žádné soutěžní štrúdly nikdo nenosil, až jsme si říkali, aby bylo co hodnotit a abychom tak krásné ceny nemuseli vracet našim dárcům. Nestalo se tak! Do podvečera se sešlo neuvěřitelných 30 štrúdlů. Vůně to byla tak sladká, že bylo obtížné alespoň jeden neochutnat. Pravidla však platí pro všechny a museli jsme vydržet do dalšího dne, kdy se celá soutěž pořádala.
Hned zrána jsme slavnostně vyzdobili naši společenskou místnost, číselně označili každý štrúdl tak, aby nikdo netušil, který z kousků kdo upekl. Členy poroty posílil i otec Dušan, kterému velmi děkujeme, že přišel mezi nás a stal se na chvíli odborníkem na ochutnávání.
 
Jako první se začala hodnotit kategorie dětí. V této kategorii bylo k hodnocení neuvěřitelných 20 kusů štrúdlů. Naše porota to neměla vůbec jednoduché. Bodovou škálu jsme udělali raději širší, od 1 do 10, kdy deset bodů bylo nejvíce, aby se nám nesešlo více prvních, druhých či třetích míst. Všech devět porotců hodnotilo předkládané soutěžní kousky po stránce vzhledové, chuťové a přidali jsme speciální kategorii, hodnocení kreativity, kdy se posuzovalo něco neobvyklého, nového či esteticky výjimečného. Zpočátku jsme porotcům dávali tenké řezy štrúdlů celé, avšak po první desítce již řada porotců prosila o polovinu vzorku. Bylo to opravdu náročné. Velmi si ceníme všech, kteří ochutnávali. Porota toto hodnocení brala velmi poctivě a svědomitě. Někdo se zcela zaměřil na samotnou chuť, některý z porotců také oceňoval to, jak vypadá daný štrúdl na řezu. Po ohodnocení této dětské kategorie si porotci museli dát přestávku. Poté následovala kategorie dospělých. Zde se sešlo deset soutěžních štrúdlů. Porota se opět zahloubala do ochutnávání a bodování. Vzájemně se také nikterak neovlivňovali, což bylo opravdu milé. Po sečtení bodů měla soutěž své vítěze.
 
Slavnostní vyhodnocení se konalo odpoledne na "domečku" na Čubově, abychom se podělili o radost z ochutnávání, mezigeneračního setkání a této slavnosti voňavých štrúdlů i s našimi seniory. Reminiscenční místnost, kde se konalo slavnostní vyhlášení vítězů, praskala ve švech. Přišli převážně žáci ze Základní školy v Novém Hrozenkově, kde společně s paní učitelkou paní Martinou Vaculíkovou napekli osmnáct štrúdlů. Pekl buď jeden žák sám za sebe, nebo ve dvojicích i trojicích. Tito mladí pekaři to neměli vůbec jednoduché, protože v rámci vyučování byli časově omezeni jen jednou hodinou. Toto oceňujeme velmi, protože i časový stres má často vliv na konečný výsledek. Přišli i ostatní účastníci soutěže a mohlo se přejít k vyhlášení vítězů.
 
Dětští vítězové:
1. místo: Eliška a Tadeáš Kopečtí (246 bodů)
2. místo: Amálie a Miriam Štenclovy (212 bodů)
3. místo: Martin Herceg a Josef Orság (206 bodů)
 
Dospělí vítězové:
1. místo: Martina Vaculíková (185 bodů)
2. místo: Lenka Kopřivová (184 bodů)
3. místo: Marie Vaculíková (183 bodů)
 
Musíme ocenit také to, že každý štrúdl byl jedinečný. Některá náplň byla bohatá na ořechy, jinde pekaři použili mák, či tak červená jablka, že se porota podivovala jak může být náplň tak krásně červená. Kreativita také jela na plné obrátky a jeden štrúdl dokonce vypadal jako pás rozkvetlých jablečných růží.
 

Všem účastníků soutěže děkujeme. Ti z vás, kteří jste nevyhráli, nebuďte smutní. Příští rok bude další příležitost porovnat své kulinářské umění a pokusit se umístit na stupních vítězů.

 

Velké poděkování patří našim štědrým dárcům. Do soutěže darovali hodnotné ceny: Restaurace Pepicentrum, Pizzerie Ponko, Vinotéka Na Kruháči, Dvůr U Kříža, cukrářka Anna Pavelková a Zelená lékárna ve Vsetíně.