Když místo radosti zůstává prázdno...
6. května 2021 Co se děje u nás?

Když místo radosti zůstává prázdno...

Očekávání děťátka je ve většině případů velmi krásné období, kdy se celá rodina těší na nového člena. Je to čas radosti a naděje.  Bohužel naše osudové cesty jsou křivolaké.  Občas se stane, že v průběhu těhotenství je rodině sdělena životu limitující vada nebo vážné postižení miminka a těhotenství musí být ukončeno. Na svoji bolest a ztrátu nemusí nikdo zůstat sám...

Někdy rodiče přichází o děťátko krátce po porodu. Místo nového společného začátku přijde konec. V mnohých případech bývá ztráta spíše bagatelizována. Odborný personál ani příbuzní někdy sami nevědí, jak se zachovat, jak podat pomocnou ruku těm, kteří prožívají bolest a prázdnotu.  Ztráta děťátka je pro všechny velmi náročným obdobím a zaslouží si uznání a respektování všech zúčastněných.

V České republice je hned několik projektů a sdružení, které nabízejí podporu. Jen namátkou jmenujeme projekt Prázdná kolébka nebo perinatální hospic Dítě v srdci, se kterým poradna sv. Rity spolupracuje.  Inspirace pro nás je i v zahraničí, kde mají rodiče větší možnost podílet se na péči o dítě po ztrátě. Našim společným cílem by mohlo být, aby týmy porodnic uměly a mohly umožnit důstojně se rozloučit s dítětem, bez ohledu toho, jak maličké je. Dát rodičům možnost si zvolit rituál rozloučení. Naneštěstí ne vždy je rodičům možnost rozloučení nabídnuta. Sami rodiče uvádějí nemožnost se rozloučit jako nejčastější bolest, kterou si nesou.

„Nikoho nesmíme soudit, nevíme, co stálo právě za takovým rozhodnutím.“

Největší tabu, které mohou ženy zažívat, jsou dodnes samovolné potraty a zamlklá těhotenství. Těmi si projde ročně více než 14 tisíc žen. Často ztráta v takové chvíli nebývá akceptována jako plnohodnotná. Ženy se musí mnohdy sami potýkat s bolestí, kterou si v sobě nesou velmi dlouho, někdy i po celý život. Ztráty miminka ve vyšším stupni těhotenství nebo krátce po porodu se ročně týká asi pětiset žen. Značné číslo tvoří i umělé potraty, které také ve většině případů znamenají pro ženu i blízké potřebu se se ztrátou vyrovnat, což nemusí být vždy lehké. Zde uvedeme, jako příklad zcela anonymní projekt Nesoudíme, Pomáháme – Hnutí pro život.

„Na svoji bolest a ztrátu nemusí nikdo zůstat sám“

Poradna Sv. Rity mimo jiné nabízí právě oporu rodinám a ostatním příbuzným, kteří se musí vyrovnat s potratem nebo perinatální ztrátou, tedy ztrátou děťátka v období před porodem, nebo krátce po něm.

Poradna je v oblasti ztráty dítěte k dispozici všem v:

• individuální podpoře a pomoci, v případě, že se žena nebo pár připravují na takto náročný porod
  • poskytujeme podporu a poradenství při obtížných rozhodnutích v průběhu těhotenství, při vrozených vývojových vadách aj.
  • provázení během ztráty v těhotenství nebo krátce po porodu, podpora při vyrovnání se se ztrátou
  • dlouhodobé doprovázení, doprovod při porodu, který je spojen se ztrátou děťátka
  • poskytnutí kontaktů na jiné odborníky, kteří mohou pomoci

Díky spolupráci s organizací Dítě v srdci máme v poradně k dispozici „memoryboxy“. Tyto boxy obsahují spoustu věcí, které mohou rodičům pomoci se rozloučit se zemřelým děťátkem. Někdy se rodiče k upomínkám dokážou vrátit až po měsících nebo letech, ale i přesto jsou tyto vzpomínky důležitou součástí jejich života.  Naše práce v poradně se odvíjí od toho, na co se rodiče a maminka cítí. Někdo potřebuje, abychom dohlédli, že se s jejich děťátkem bude zacházet s láskou a důstojností. Občas potřebují pomoci se ztrátou vnoučka prarodiče, nebo samotní otcové, také chtějí nalézt bezpečné místo, protože sami nemají s kým sdílet svou bolest. Některé rodiny potřebují poradit, jak sdělit smrt miminka jeho sourozencům. Na svoji bolest a ztrátu nemusí nikdo zůstat sám.

Porada sv. Rity má certifikovaného poradce

Naše poradna má certifikovanou poradkyni pro doprovázení, která se specializuje mimo jiné i na perinatální ztrátu. „V rámci doprovázení jsme narazila na ženy, pro které bylo velmi náročné projít si ztrátou miminka během těhotenství. Taková ztráta má svá specifika, rozhodla jsem se proto projít odborným vzděláváním. Případů perinatální ztráty sice není mnoho, ale bylo pro mě důležité, aby i rodiče v naší oblasti se mohli na někoho obrátit. Pokud nenacházejí pomoc a pochopení v porodnicích nebo u zdravotnického personálu,“ popisuje Lenka V. svoji motivaci k tomu stát se poradcem v této oblasti. „Vždy mám obrovskou radost, když vidím, jak daleko v doprovázení jsou specializovaná pracoviště, která mají miminka v péči krátce po porodu. Věřím, že všude bude brzo podobná péče i podpora dostupná. Rodiny se často svěřují, že od sdělení diagnózy miminka vědí jen málo informací.  Proto některé otázky člověka v této situaci nenapadnou nebo zůstanou nezodpovězeny. Skutečně je jedinou volbou umělý potrat? Co mě čeká, pokud se rozhodnu děťátko donosit? Co může znamenat takové rozhodnutí, vystihují slova, která zveřejnilo Dítě v srdci na svých stránkách:

“...Nežila pouze jedenáct dní. Byla naživu devět měsíců a jedenáct dní.“

- otec holčičky s trisomnií 18, která zemřela jedenáctý den po porodu

Pro všechny, kteří takovou podporu hledají, tu jsme nejen osobně, ale i telefonicky nebo emailem.

Lenka Vráželová

Certifikovaný poradce pro doprovázení a pozůstalé

Tel.: 739 726 109
poradna@nhrozenkov.charita.cz