Charita Nový Hrozenkov a Covid 19
16. dubna 2020 Články

Charita Nový Hrozenkov a Covid 19

S příchodem pandemie jakoby se život na některých místech zastavil, u škol nevidíte ráno děti, u nákupních center nestojí stovky aut,… naopak o činnosti Charity Nový Hrozenkov, jeho zaměstnancích a klientech se to říci nedá. Snad jen několik našich seniorů, kteří museli zůstat doma se svými příbuznými z důvodu uzavření denního stacionáře, moc slyšet není, i když i ty jsme ještě i v tom domácím prostředí doprovázeli několik dní v rámci osobní asistence a teď jsme s nimi stále v telefonickém kontaktu.

A co jsme všechno dělali jinak. Samozřejmě šili roušky na domečku, doma a také nám je posílali naši příbuzní, obyvatelé našich vesnic, ale také známí z celé republiky. Pak jsme si jezdili a jezdíme pro příděly OOP do okresního města.  Na „domečku“ si všichni dohromady střeží své území, nikoho nepouští tam, ani zpátky a pěkně si to užívají. Pečou, poslouchají mše svaté, pokaždé z jiné části republiky, zpívají a vzpomínají na staré časy. Samozřejmě je jim hodně smutno, ale tým sestřiček a pečovatelek je skvělý a dovede je i po řadě dnech ještě povzbudit. Samotné čerpají každé ráno povzbuzení v kapli. Terénní služby jedou stále od rána do večera, koupele, nákupy, obědy, podávání jídla, převazy, odběry, polohování, hygiena, …..soboty, neděle, svátky. Velikonoce navíc prožili stěhováním do nového zázemí (nová budova v Novém Hrozenkově). Přesto, že část pracovnic má doma děti školou povinné, jen zlomek z nich zůstal doma, ostatní „podělily“ příbuzné a starají se dál o „své“ seniory. Informují je o nejnovějším dění, přinášejí povzbuzení a také „noviny“ z naší Charity. Červená auta našich „ chariťaček“ v přírodě ladí se zelenající se trávou a rozkvétajícími bílými trnkami.

No a vedoucí vše koordinují ke spokojenosti jak klientů, tak i pracovníků a administrativa se snaží plnit tabulky s daty, aby bylo vše zaznamenáno, až se někdo zeptá, zda jsme v době nouze taky něco smysluplného dělali. O finance, které stále postrádáme, se pokoušíme žádat všude, kde to umožňují daná kritéria.

Ing. Dana Martinková, ředitelka