LÁVKA – Sociální rehabilitace

Kde nás najdete

Adresa

Nový Hrozenkov 504, Nový Hrozenkov 75604

Na koho se můžete obrátit

Mgr. Radka Valouchová

vedoucí
Tel.: 739 507 120 E-mail: ~8quRWl77hHmY~l7VX~xYber0gxy.W7%WkvDRW7r

Pro koho je služba určena

Lidé se zdravotním postižením

Rodina, děti, mládež

Lidé bez domova

Kontaktní údaje

LÁVKA – Sociální rehabilitace

Typ služby
Sociální rehabilitace

Poskytovatel
Charita Nový Hrozenkov

Kraj
Zlínský kraj

Způsob poskytování
ambulantní, terénní

Vedoucí služby
Mgr. Radka Valouchová

Registrační číslo služby

Poslání a cíle

Posláním sociální rehabilitace Lávka je pomáhat uživatelům naučit se trvale žít se svým zdravotním omezením či jinými obtížemi a v praktickém životě překonávat některé nepříznivé dopady omezení a tím zůstat v místě, které si vybrali pro svůj život a v okruhu osob, v rámci kterého svůj život chtějí prožít. V rámci služby jde převážně o nácvik a podporu při různorodých činnostech, vedení uživatelů ke všem aktivitám, směřujícím k dosažení lepší samostatnosti, nezávislosti a soběstačnosti.

Komu je služba určena

Věková kategorie klientů: mladí dospělí (18 - 26 let), dospělí (27 - 64 let) a mladší senioři (65 - 80 let)

Služba není určena osobám, jejichž zdravotní stav vyžaduje ústavní péči ve zdravotnickém zařízení, osobám s infekčními chorobami, osobám pod vlivem alkoholu či jiných návykových látek, osobám narušujícím kolektivní soužití a nerespektující vnitřní pravidla.

Zásady poskytování sociální služby

• Individuální přístup u každého zájemce/uživatele respektujeme jeho individualitu, tedy osobnost např. přizpůsobení našeho slovního projevu uživateli. Jiný je u mladého člověka, jiný u člověka středního věku, zohlednění klientova zdravotního stavu, prostředí, ze kterého přichází; individuální přístup vychází také z individuálního plánování pro každého uživatele podle jeho přání.
  • Svobodné rozhodování – u každého uživatele maximálně podporujeme v každé etapě služby * Důvěrnost a mlčenlivost – garantujeme ochranu všech důvěrných a citlivých informací o uživateli
  • Aktivizace uživatele – podpora při získávání nových dovedností, podpora k samostatnosti uživatele, která vede k nezávislosti na poskytované službě
  • Přiměřená komunikace – při poskytování služby dbáme na rozvoj komunikačních schopností (tak, aby uživatel mohl vyjádřit své potřeby) a socializačních dovedností (tak, aby uživatel mohl fungovat v prostředí a společnosti, jemu blízké)

V rámci služby můžete využít těchto aktivit:

• Infoservis – poskytnutí poradenství a informací pro orientaci v životní situaci a hledání možných řešení, finanční plánování
  • Besedy a přednášky
  • Dopomoc při práci s moderními technologiemi, individuální podpora při práci s PC a internetem
  • Doprovázení uživatelů při vyřizování úředních za jiných záležitostí
  • Pravidelná setkávání, výlety a akce
  • Aktivizační služby – obnova schopností a dovedností, nácvik situací, tvořivé aktivity, podpora při hledání způsobu, jak trávit volný čas
  • Podpora a usnadnění přechodu ze zařízení/služby do svého běžného prostředí – doprovázení, individuální spolupráce a podpora

Cíle služby, aneb s čím Vám rádi pomůžeme?

• posilovat a udržovat fyzickou a psychickou kondici
  • udržovat míru soběstačnosti a samostatnosti, podporovat sebevědomí
  • poskytnou informace a podporu při řešení různých problémů vedení k samostatnému řešení nepříznivé sociální situace vlastními silami a postupná nezávislost na poskytované sociální službě
  • naučit uživatele orientovat se v běžném životě
  • motivace uživatelů po ukončené hospitalizaci k aktivitě při zvládání všech situací, kterým musí čelit (pomoc při obstarávání osobních záležitostí, uplatňování práv a oprávněných zájmů, podpora při plánování volného času a zlepšení komunikace se svým okolím)

Cílové skupiny

senioři, osoby s mentálním postižením, osoby s kombinovaným postižením, osoby s chronickým duševním onemocněním

Činnosti

nácvik dovedností pro zvládání péče o vlastní osobu, soběstačnosti a dalších činností vedoucích k sociálnímu začlenění, pomoc při uplatňování práv, oprávněných zájmů a při obstarávání osobních záležitostí, výchovné, vzdělávací a aktivizační činnosti, pomoc při osobní hygieně nebo poskytnutí podmínek pro osobní hygienu, poskytnutí stravy, poskytnutí ubytování, zprostředkování kontaktu se společenským prostředím

CZ ZK TRANSPARENT CS_Funded_by_the_EU_POS

Poslání

Komu je služba určena

Naše služba je určena pro osoby, které se kvůli svému postižení a omezení, či dočasné obtížné situaci necítí, aby zvládali své činnosti. V rámci svého stavu, krizové či špatné životní situace hůře zvládají každodenní povinnosti, nemohou pečovat o své blízké, mají obtíže při komunikaci nebo vyřizování svých záležitostí a potřebují řešit své problémy. Služba je bezplatná.

Časový rozsah služby

Terénní forma, kdy my přicházíme na smluvené místo:

pondělí 8:00 14:00
úterý 8:00 14:00
středa 8:00 13:00
čtvrtek 14:00 16:30
pátek 8:00 11:30

Ambulantní forma, kdy vy přicházíte za námi:

úterý 7:00 13:00
čtvrtek 7:00 13:00