Řijen byl v Denním stacionáři Slunečnice plný pečení, vaření, ochutnávání, ale také plný vzpomínání na staré dobré časy. Co všechno jsme s našimi uživateli připravili?
Babí léto a přicházející podzim s sebou přináší nejen přírodní krásu. V našem denním stacionáři jsme se spolu s uživateli pustili do výroby kdoulové marmelády a sýru. Kdoule jsou známé a ctěné pro svůj obsah vitamínů C a B, spousty minerálních látek jako zinek, železo, draslík nebo vápník. Působí dobře na trávicí ústrojí a babičky kdoulí léčily průjem, bolest v krku nebo špatný dech.
Kromě tradičního pečení buchet a bábovek jsme si s uživateli také připravili zabijačkový oběd. Jako polévku jsme si udělali česnečku a na druhý chod jsme si připravili brambor, kyselé zelí a jitrnicový a jelítkový prejt. Uživatelé se zapojili nejen do škrábání brambor, ale také k jejich nakrájení na kousky. Celou dobu střídavě pozorovali celou přípravu a vzpomínali na časy svých zabíjaček. K dopolední svačince jsme si po ránu dali škvařit sádlo na škvarky a vyrobili domácí paštiku z krůtích jatýrek. No ještě teď se mi sbíhají sliny. Všichni jsme si pochutnali, povzpomínali a už přemýšleli, co bychom mohli udělat příště. Dá-li Pán a vláda, ušlapem si ještě zelí do zeláku a spoustu dalších dobrot, abychom si připomněli tradice a zvyklosti našich uživatelů.
Za celý tým DSS Judita Grycmanová.