Říjnové rozloučení s poutní sezónou Zobrazit fotogalerii
30. listopadu 2019 Články

Říjnové rozloučení s poutní sezónou

Na rozloučení s letošní sezónou jsme si nechali pouť na jedno z nejstarších a nejpamátnějších poutních míst na Moravě, pouť do Křtin.

Jak přišly Křtiny ke svému jménu? Podle legend byli v blízkém „Údolí křtu“ křtěni pohané po příchodu křesťanství na Moravu. Podle starého vyprávění ve zdejším údolí křtili přímo svatí Cyril a Metoděj a jejich žáci. A kde se ve Křtinách, které mají asi 900 obyvatel, vzala skutečná perla mezi našimi barokními stavbami, Santiniho chrám Panny Marie? O tom nám povyprávěl po mši sv. R. D. Vít Martin Červenka, O. Praem. Když se poutník ocitne v chrámě a rozhlédne se, musí dát zapravdu znalcům Santiniho tvorby, kteří tvrdí, že křtinský chrám je svým řešením, výstavbou i výzdobou naší nejkrásnější barokní církevní stavbou.

Naplněni obdivem k tomu, co dokázali vytvořit naši předkové, jsme se ještě zastavili obdivovat to, co dokázala vytvořit příroda. Nakoukli jsme do blízkého lomu v Rudicích, který hýřil barvami jílů, písků a pískovců a to od světle žluté až po temně červenohnědou.

Díky patří všem poutníkům, kteří se na tuto delší cestu vydali a vytvořili skvělou atmosféru.

Bc. Marie Fedorová

Pastorační asistentka